Mitä, miksi ja kenelle on tilintarkastus?

Juuso Häkkinen, HT-tilintarkastaja 28.01.2023

Tilintarkastus on yritysten ja yhteisöjen taloudellisen raportoinnin sekä hallinnon tarkastamista. Tilintarkastuksen tarkoituksena on lisätä käyttäjien luottamusta tilinpäätökseen, toimintakertomukseen ja yrityksen hallinnon lainmukaisuuteen. Lakisääteinen tilintarkastus alkoi vuoden 1895 osakeyhtiölaista ja vuonna 1994 tilintarkastuslakiin koottiin tilintarkastuksen säädökset useista laeista. Tilintarkastuslaki uusittiin viimeksi vuonna 2015. 

Kaikkia yrityksiä ja yhteisöjä ei lain mukaan tarvitse tilintarkastaa. Suomessa yrityksen ei tarvitse tilintarkastuslain mukaan valita tilintarkastajaa, jos päättyneellä ja sitä edeltävällä tilikaudelta ei ylity vähintään kahta seuraavista rajoista:

  • Taseen loppusumma on  yli 100.000 €

  • Liikevaihtoa on yli 200.000 €

  • Henkilöstöä keskimäärin yli 3 henkilöä.

Kyseiset rajat koskevat seuraavia yhtiömuotoja:

  • Osakeyhtiö

  • Kommandiittiyhtiö

  • Avoin yhtiö

  • Osuuskunta

Lisäksi tilintarkastus on suoritettava, jos yhtiöjärjestys, yhtiösopimus tai säännöt niin määräävät, vaikka edellä mainitut rajat eivät ylittyisi.

Tilintarkastajan voi valita, vaikka sitä ei lain tai vaikka yhtiöjärjestyksen mukaan edellytettäisi. Tilintarkastettu tilinpäätös antaa varmuutta yrityksen omistajille ja johdolle taloudellisen raportoinnin oikeellisuudesta ja lisää luottamusta myös esimerkiksi yrityksen rahoittajille (pankki), asiakkaille ja toimittajille sekä muille sidosryhmille. Rahoittaja voi myös vaatia tilintarkastusta, vaikka lain puolesta tilintarkastusta ei tarvitsisi suorittaa. Yrityksen taloudellisen raportoinnin tulee olla myös kunnossa, kun lähdetään suunnittelemaan yritysjärjestelyitä tai verotusta. 

Tilintarkastajana voi toimia Patentti- ja rekisterihallituksen auktorisoima HT-, KHT- tai JHT-tilintarkastaja. Auktorisointi edellyttää alalle soveltuvaa koulutusta, riittävää työkokemusta sekä tentin läpäisemisen.  

Tilintarkastajalta vaaditaan laajaa ymmärrystä yrityksen taloudesta, kirjanpidosta ja yhtiöoikeudesta, joten tilinpäätöksen ja hallinnon tarkastuksen lisäksi tilintarkastaja voi olla osaava ja luotettava keskustelu- ja sparrauskumppani yrittäjälle. 

Mikäli kaipaat tilintarkastajaa tai neuvontaa yrityksesi talouteen, kirjanpitoon, yritysjärjestelyihin tai verotukseen liittyen, olemme apunasi!

 

Next
Next

Aineiston toimittaminen tilintarkastukseen